Szilvás gombóc

  Hozzávalók:

• 1 kg burgonya

• 30 dkg liszt

• só

• 15-20 db szilva

• 1 cs őrölt fahéj

• 10 dkg kristálycukor

• 20 dkg zsemlemorzsa

• 5 dkg vaj

• darált mák

• porcukor

• 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

A szilvát kimagozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót. Összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. A tésztát nagyobb kockákra vágjuk attól függően, hogy mennyi és mekkora szilvát teszünk bele. Egész kimagozott szilvát tettem bele és a mag helyére szórtam egy teáskanál fahéjjal elkevert kristálycukrot. A négy sarkát felhajtjuk, összenyomkodjuk és gombócot formázunk belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, pár percig főzzük majd szűrővel kiszedjük. Pirított zsemlemorzsába forgattam, és vaníliás porcukrot szórtam rá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tovább a blogra »